Dieta w trądziku różowatym

Kwiecień to miesiąc trądziku różowatego. Choroba ta ma silny związek z dietą, dlatego dziś przygotowałam dla Was listę produktów, których należy unikać gdy chorujemy na rosacea:
– kakao
– czekolada, szczególnie ta o wysokiej zawartości kakao
– ser żółty
– sery pleśniowe, długodojrzewające
– jajka
– potrawy i zawierajace ocet np. marynaty, majonez, dressingi do sałatek
– cytrusy jak pomarańcze, grejpfruty, mandarynki
– ostre przyprawy jak pieprz, tabasco, papryczki jalapeño, czy nawet pikantny keczup
– gorące napoje
– mocna kawa
– mocna czarna herbata
– alkohol, przede wszystkim czerwone wytrawne

Niestety, na tej liście jest wiele przysmaków, z których trzeba zrezygnować mając skórę z trądzikiem różowatym. Dieta to jeden z silniejszych czynników wpływających na kondycję skory, dlatego poza leczeniem u dermatologa i odpowiednią pielęgnacją musimy dobrze przyjrzeć się temu, co jemy.

Smacznego!

Xoxo, O. 🖤. #dermatologwarszawa#tradzikrozowaty #trądzik #skora #twarz #dieta#zdrowadieta #jedzenie #alkohol #kakao#zdrowejedzenie #zdrowie #pielegnacjatwarzy#rumień #kawa

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.