Emolienty – co to właściwie jest?

 

O emolientach od kilku lat słyszymy bardzo często. Wydaje się, że prawidłowa pielęgnacja skóry bez nich nie istnieje… czy to faktycznie prawda? Czym są emolienty, którę stały się nieodłącznym elementem codziennej pielęgnacji?
Nazwa emolient pochodzi od łac. słowa emollire – które oznacza zmiękczanie. Są to więc preparaty, które mają za zadanie nawilżyć, zmiękczyć i uelastycznić skórę.
Na rynku jest mnóstwo takich produktów i należy mieć świadomość, że choć noszą tę samą nazwę, to różnią się między sobą.

Co wchodzi w skład emolientu?
Podstawa to zawartość substancji aktywnych, tj, środków okluzyjnych i humektantów. Poza tym zawierają przeważnie inne substancje, tj. surfaktanty, zapachy, konserwanty itd.

– Środki okluzyjne
Są to substancje oleiste, które tworzą na skórze powłokę zapobiegającą nadmiernej przeznaskórkowej utracie wody. Jako środek oleisty używa się np. olej z avocado, oliwę z oliwek, olej ze słodkich migdałów, olej z kiełków pszenicy, woski roślinne (olej jojoba, olej kokosowy), woski odzwierzęce (wosk pszczeli, lanolinę), alkohole tłuszczowe, kwasy tłuszczowe, parafinę, wazelinę oraz silikony.
Środki okluzyjne występują w postaci olejków do kąpieli, emulsji, kremów i maści. Dobieramy produkt w zależności od stopnia wysuszenia skóry (maści mają najsilniejsze działanie okluzyjne, następne w kolejności są kremy i na końcu emulsje).

– Ceramidy
Są to organiczne związki tłuszczowe, które występują w komórkach naskórka. Tworzą płaszcz lipidowy na powierzchni skóry, hamujący utratę wody oraz chroniący skórę przed kontaktem z zewnętrznymi alergenami. Wraz z wiekiem oraz w przebiegu niektórych schorzeń skory dochodzi do utraty tych substancji. Dlatego coraz częściej spotykamy je jako składnik dermokosmetyków. Ceramidy działają troche jak klei międzykomórkowy, mają zdolność silnej regeneracji wysuszonej skóry.

– Humektanty
Są to substancje higroskopijne posiadające zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania, przez co hamują przeznaskórkową utratę wody. Zaliczamy do nich m.i. mocznik, glicerynę, alfa-hydroksykwasy tj. kwas mlekowy i glikolowy, kwas salicylowy.
Pamiętajmy, że mocznik i kwas salicylowy nałożone na podrapną, uszkodzoną skórę mogą powodować szczypanie, pieczenie i dyskomfort!

– Konserwanty
Konserwanty zapobiegają kolonizacji kremu przez bakterie i inne mikroorganizmy. Niekiedy mogą tez mieć potencjał uczulający, prowadząc do kontaktowego zapalenia skóry i innych podrażnień.

– Oczywiście jest jeszcze cała dłuuuuga lista składników, które znajdziemy w różnych emolientach.

Nie ma chyba idealnego emolientu, który zawierałby wszystkie składniki niezbędne dla skóry, natomiast warto wybrać dermokosmetyk przebadany klinicznie i atestowany dermatologicznie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.