Mleko a trądzik?

Mleko a trądzik? Oj tak, wielu z nas obserwuje pojawienie się krostek i grudek po wypiciu szklanki mleka. Korelacja między zaostrzeniem się zmian trądzikowych a spożyciem produktów mlecznych została nawet wielokrotnie naukowo potwierdzona. Wiadomo, że mleko może zaostrzyć trądzik, ale niej jest to regułą. Czemu właściwie tak się dzieje?
⁃ mleko zawiera cukry – laktozę- a proste cukry szybko się wchłaniają do krwi, co oznacza wysoki indeks glikemiczny
⁃ Wysoki indeks glikemiczny powoduje wyrzut insuliny w organizmie
⁃ Insulina pobudza wydzielanie IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu) oraz androgenów
⁃ IGF-1 oraz androgeny pobudzają gruczoły łojowe do produkcji łoju
⁃ Nadmiar łoju sprzyja kolonizacji i namnażaniu się bakterii
⁃ Namnażanie się bakterii Propionibacterium acnes powoduje zaostrzenie trądziku 😳
⁃ Mleko samo w sobie zawiera wysokie stężenie IGF-1, który wraz z insuliną pobudza produkcję androgenów
⁃ Niektórzy naukowcy ostrzegają, że mleko odtłuszczone ma większy wpływ na trądzik niż pełnotłuste. Dzieje się tak, ponieważ podczas odtłuszczania usuwane są również hormony podobne do estrogenów i progesteronu, które chronią przed negatywnym wpływem testosteronu
⁃ Jak z jogurtem? Bakterie probiotyczne wykorzystują w trakcie fermentacji IGF-1, co oznacza że produkty mleczne zawierajace naturalne szczepy bakterii mają jego mniejsze stężenie.

Olcia jest najlepszym przykładem działania mleka na cerę 🖤 a np. ja i Marta nie mamy z tym większych problemów. Jak jest u Was? Jakie Wy macie doświadczenie? J.
#mleko #milk #acne #tradzik #pielegnacja #skora#naturalne #healthy #zdrowie#dermatologwarszawa #dermatologia#lovetheskinyourein #warszawa #dziewczyna#slowfood #skinritual #skintreatment #sroda

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.