Alergia? Nietolerancja? Nadwrażliwość? Łatwo pogubić się w tych określeniach 😜 co jest w końcu czym?? I co mnie uczula? Mleko, nabiał, cytrusy, czekolada, orzeszki? W końcu wszystko kończy się dziwną swędzącą wysypką na skórze 🤷🏼♀🤷🏼♀ Postarałam się uporządkować dla Was powyższe zagadnienia, aby ułatwić zmierzenie się z problemem alergii pokarmowej 
0. Alergia: jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy w skutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.
0. Nietolerancja: nietolerancja najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji rekacji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne- od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka
0. Nadwrażliwość: jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu.
Czemu alergia/nietolerancja/nadwrażliwości na pokarm są ważne pod względem dermatologicznym?? Otóż dlatego, że tego typu rekacji często są niespecyficzne i mogą się również objawiać na skórze w postaci np. wyprysku, suchości, łuszczenia się, spuchniętych powiek i świądu. Reakcje skórne mogą wystąpić kilka dni po spożyciu danego pokarmu co utrudnia ustalenia ich dokładnej przyczyny w gabinecie lekarskim. Co gorsze alergie i nietolerancje pokarmowe mogę nasilić wiele chorób dermatologicznych, w tym atopowe zapalenie skóry, łysienie, trądzik różowaty, trądzik młodzieńczy, łojotokowe zapalenie skóry z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Jeśli podejrzewasz, że któraś substancja w pokarmoe może zaostrzyć dolegliwości skórne przyjrzyj się temu dokładniej – odstaw daną substancje na okres dwóch tygodni i obserwuj skórę. Sprawa nadwrażliwości pokarmowej w dermatologii jest bardzo złożona, ciężko jest wytypować….

0. Alergia: jest to odpowiedź immunologiczna, kiedy w skutek spożycia określonego pokarmu układ odpornościowy tworzy przeciwciała IgE. Zazwyczaj następuje szybka reakcja – pojawia się obrzęk w obrębie twarzy, ust, języka, kichanie, a dolegliwości mogą przejść nawet we wstrząs anafilaktyczny.
0. Nietolerancja: nietolerancja najczęściej dotyczy laktozy, lecz także histaminy, fruktozy, kofeiny itd. Polega na dysfunkcji rekacji enzymatycznych wskutek których dochodzi do różnych reakcji, w zależności od dawki substancji i możliwości jej neutralizacji przez organizm. Objawy mogą być różne- od objawów brzusznych, przez katar sienny, po reakcje skórne typu pokrzywka
0. Nadwrażliwość: jest to reakcja organizmu z różnymi białkami wskutek czego nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG. Przeciwciała powstają z opóźnieniem kilkudniowym, zazwyczaj 3-4 dni po spożyciu danego pokarmu.
Czemu alergia/nietolerancja/