Dziś, w odpowiedzi na Waszą prośbę, kilka słów na temat glutenu 🌾i jego wpływu na skórę 🤗.
Celiakia, bo tak nazywamy nietolerancję glutenu, jest chorobą przewodu pokarmowego. Skórną manifestację celiakii jest choroba Duhringa. Objawia się najczęściej pomiędzy 14 a 40 rż. jako wielopostaciowe zmiany skórne – pęcherzyki, grudki, rumień… Zmiany często powodują uporczywy świąd, na skutek czego powstają wydrapania, przeczosy i strupki. Objawy skórne najczęściej lokalizują się w obrębie kolan, łokci oraz okolicy kości krzyżowej i pośladków (bardzo typowa lokalizacja, ale mogą także pojawić się w zakresie tułowia (częściej plecy – okolica łopatek) oraz twarzy.
Kiedy należy podejrzewać chorobę Duhringa🌾
🌾
🌾?
-w przypadku wystąpienia nasilonego świądu i pieczenia w stosunku do dość łagodnych zmian skórnych – dominują wtedy zmiany w postaci wydrapań i przeczosów.
-w przypadku typowej lokalizacji zmian skórnych – okolica łokci, kości krzyżowej i pośladków.
-gdy istnieje rodzinne występowanie nietolerancji na gluten
-w przypadku obserwowania objawów zespołu złego wchłaniania
– w przypadku nasilenie zmian skórnych po spożyciu leków i pokarmów zawierających większe ilości jodu (niektórzy chorzy mają wyraźne zaostrzenia po rybach morskich, skorupiakach i innych owocach morza)
W przypadku wystąpienia takich objawów należy zgłosić się prędko do lekarza! Diagnostyka choroby polega na oznaczeniu poziomu przeciwciał przeciwko endomysium mięśni gładkich (IgAEmA), które są dodatnie u ok. 70% chorych z chorobą Duhringa. Ponadto wykonuje się biopsję ze zdrowej skóry, najlepiej z pośladka, którą bada się następnie pod kątem specyficznej immunofluorescencji. Jeżeli lekarz prowadzący postawi taką diagnozę, w tym przypadku podstawą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa do końca życia.